HVORFOR LOKALPRODUKSJON
Lokalproduksjon er blitt en integrert del av vår drift. Tidligere produserte vi på Tøyen, nå jobber vi knallhardt for å skalere produksjonen som skjer i vår Mikrofabrikk i butikken vår på Grünerløkka. Det er veldig mange grunner til hvorfor lokalproduksjon er viktig.
Kort oppsummert: Vi brenner ikke for lokalproduksjon fordi vi heier på Oslo eller Norge. Vi brenner for lokalproduksjon fordi vi heier på verden.
1. MILJØ
Lokalproduksjon muliggjør et helt arsenal av muligheter i bærekraftens navn. Kort reisevei, forenkling av sirkulære modeller, lettere å produsere etter etterspørsel, og ikke minst: samme person som produserer produktet kan også reparere det.
2. NÆRHET TIL KUNDEN GIR KVALITET
En produsent som selger til naboen sin bryr seg om produktet hun lager. Hun vil at kunden skal elske produktet og samtidig putter hun ikke giftstoffer i hverken produktet hun selger eller elva der hun bor. Lokalproduksjon gir høyere kvalitet, som er bra for både mennesker og miljø.
3. FORDELING AV MAKT OG KAPITAL
Når vi kjøper en vare er den ofte produsert i en fabrikk med tusenvis av arbeidere på ekstremt lav lønn hvor den eneste som tjener på varen er fabrikkeieren. Med lokalproduksjon støtter vi mange små bedrifter som er eid av mange «små» mennesker. Slik sprer vi makt og kapital utover i befolkningen i stedet for å plassere den hos de få.
4. INNOVASJON
Det er de små (lokale) selskapene som oftest skaper innovasjon og kommer med løsninger til problemer i samfunnet. Et stort selskap vil av natur være opptatt av å beskytte sin nåværende omsetning og være mindre interessert i å endre seg.
5. BEDRE VAREUTVALG
Mange små lokalprodusenter gir oss forbrukere et rikere utvalg og gir konkurranse til masseproduksjon. Det liker vi alle sammen.
6. KUTTE MELLOMLEDD
Med lokalproduksjon kan man enklere selge en vare direkte til kunden. Det betyr at produsenten sitter igjen med en større (og mer rettferdig) del av kaka. Det betyr også at produsenten kan fokusere på kvalitet uten å bli presset på pris.
7. TRANSPARENS OG RETTFERDIG BETALING
Med lokalproduksjon er det lettere for kunden og andre å få innsikt i produksjonsforhold. En fabrikk som har kunden på besøk hver dag tar ikke snarveier og vil mest sannsynlig betale arbeidere rettferdig lønn.
8. KRISEHÅNDTERING OG BEREDSKAP
Med dynamiske og levende produksjonsmiljøer kan vi raskt håndtere kriser som oppstår. Hvis produksjonen av livsviktig utstyr er lokalisert hos noen få storprodusenter på andre siden av kloden, blir vi fort veldig sårbare. Lokalproduksjon gir oss med andre ord bedre beredskap.
9. LOKALE RÅVARER
Når man produserer lokalt er det enklere å ta i bruk lokale råvarer. Det er bra for kvaliteten (særlig mat), men også for å kunne utnytte råvarer som ellers ikke blir tatt i bruk – for eksempel overskuddstektiler på den lokale fabrikken.
For å si det enkelt så er vi like opptatt av at den lille osteprodusenten i Bordeaux skal ha det like bra som osteprodusenten i Oslo. Poenget er ikke hvilket pass osteprodusenten har. Poenget er at produsenten er lokal og kan produsere et fantastisk produkt.
Les mer om vår Mikrofabrikk under.