Bilde av ullproduksjon

HVORFOR LOKALPRODUKSJON

Lokalproduksjon er blitt en integrert del av vår drift. Tidligere produserte vi på Tøyen, nå jobber vi knallhardt for å skalere produksjonen som skjer i vår Mikrofabrikk i butikken vår på Grünerløkka. Det er veldig mange grunner til hvorfor lokalproduksjon er viktig.


Kort oppsummert: Vi brenner ikke for lokalproduksjon fordi vi heier på Oslo eller Norge. Vi brenner for lokalproduksjon fordi vi heier på verden.

1. MILJØ

Lokalproduksjon muliggjør et helt arsenal av muligheter i bærekraftens navn. Kort reisevei, forenkling av sirkulære modeller, lettere å produsere etter etterspørsel, og ikke minst: samme person som produserer produktet kan også reparere det.

Mann i oransje genser

2. NÆRHET TIL KUNDEN GIR KVALITET

En produsent som selger til naboen sin bryr seg om produktet hun lager. Hun vil at kunden skal elske produktet og samtidig putter hun ikke giftstoffer i hverken produktet hun selger eller elva der hun bor. Lokalproduksjon gir høyere kvalitet, som er bra for både mennesker og miljø.

3. FORDELING AV MAKT OG KAPITAL

Når vi kjøper en vare er den ofte produsert i en fabrikk med tusenvis av arbeidere på ekstremt lav lønn hvor den eneste som tjener på varen er fabrikkeieren. Med lokalproduksjon støtter vi mange små bedrifter som er eid av mange «små» mennesker. Slik sprer vi makt og kapital utover i befolkningen i stedet for å plassere den hos de få.

Kvinne som løper mot havet

4. INNOVASJON

Det er de små (lokale) selskapene som oftest skaper innovasjon og kommer med løsninger til problemer i samfunnet. Et stort selskap vil av natur være opptatt av å beskytte sin nåværende omsetning og være mindre interessert i å endre seg.

Mann og kvinne som sitter ute å spiser

5. BEDRE VAREUTVALG

Mange små lokalprodusenter gir oss forbrukere et bedre og rikere utvalg. Det liker vi alle sammen.

Sauer ute på beitePhoto: Fuhrmann Argentina

6. KUTTE MELLOMLEDD

Med lokalproduksjon kan man enklere selge en vare direkte til kunden. Det betyr at produsenten sitter igjen med en større (og mer rettferdig) del av kaka. Det betyr også at produsenten kan fokusere på kvalitet uten å bli presset på pris.

7. TRANSPARENS OG RETTFERDIG BETALING

Med lokalproduksjon er det lettere for kunden og andre å få innsikt i produksjonsforhold. En fabrikk som har kunden på besøk hver dag tar ikke snarveier og vil mest sannsynlig betale arbeidere rettferdig lønn.

Sauer ute på beitePhoto: Fuhrmann Argentina

8. KRISEHÅNDTERING OG BEREDSKAP

Med dynamiske og levende produksjonsmiljøer kan vi raskt håndtere kriser som oppstår. Hvis produksjonen av livsviktig utstyr er lokalisert hos noen få storprodusenter på andre siden av kloden, blir vi fort veldig sårbare. Lokalproduksjon gir oss med andre ord bedre beredskap.

For å si det enkelt så er vi like opptatt av at den lille osteprodusenten i Bordeaux skal ha det bra som osteprodusenten på Oslo. Poenget er ikke hvilket pass osteprodusenten har. Poenget er at hun er lokal og kan produsere et fantastisk produkt.

Som sagt: Vi brenner ikke for lokalproduksjon fordi vi heier på Oslo eller Norge. Vi brenner for lokalproduksjon fordi vi heier på verden!

Handlekurven din er tom

Du har ikke lagt til noen produkter i handlekurven ennå. Fyll den opp!
Se alle våre produkter

Ikke gå glipp av våre bajasstreker

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Butikk

Korsgata 24 (inngang Markveien), 0551 Oslo
ÅPNINGSTIDER
Ukedager 11-18
Lørdager 11-18
Søndager 12-17
(+47) 940 81 626
From with care
2023 All rights reserved
Betaling håndteres av Adyen
vipps visa mastercard paypal klarna