Møll eller majorstubiller i hus? Disse skadedyrene er ufarlige, men kan være svært irriterende. Både møll og majorstubiller legger egg i klærne dine, som senere klekker og blir til larver. Larvene spiser blant annet ull og silke - gjerne de fineste og dyreste materialene du har i skapet. Og de små hullene de etterlater ødelegger klærne dine.
Forekomsten av disse skadedyrene er vanligere enn man skulle tro. Spesielt majorstubillene – de finnes i de fleste leiligheter i Oslo, særlig i sentrum. Heldigvis kommer man langt med noen få triks for å unngå at de får leve og formere seg fritt.
Tips for å unngå biller:
Brun pelsbille er det offisielle navnet, men den kalles «majorstubille» av de fleste fordi det var dit den immigrerte først. Den er bitteliten og ser ut som et linfrø, både i størrelse og farge. Hvis du ser en er det viktig at du fjerner den med en gang, ellers kan den fly avgårde og legge egg. I tillegg til dette kan du forebygge at det kommer flere med noen gode rutiner:
- Støvsug regelmessig; de små billene er glade i støv, skitt og matrester.
- Gå løs på kriker og kroker – her trives de spesielt godt.
- Bruk lavendel! Billene er ikke noe fan av denne blomsten – den fungerer som billeskremsel. Plasser små poser med tørket lavendel på stedene du oppbevarer ull, silke og andre florlette materialer.
- Hvis du har mistanke om at majorstubillene har lagt egg i klesplaggene dine – frys dem ned. Både biller, larver og egg dør hvis de blir oppbevart på -18°C eller kaldere. La klærne ligge i denne temperaturen minst 24 timer.
- Vask av tøyet kan være til hjelp for å skylle bort eggene, men er ingen garanti.
Tips for å unngå møll:
Har du sett klesmøll fly forbi inne i huset? Den skiller seg ut ved at den er litt mer gyllen og har messinggule vinger. For å beskytte klærne mot disse dyrene kan du følge disse tipsene:
- Rist klær som henger fremme. Eggene de legger «limes» ikke fast til stoffet, og de løsner lett hvis du rister plagget eller tar det i bruk.
- Lavendel fungerer også som møllskremsel. Kanskje du skal skaffe en lavendelblomst i tillegg til de små posene?
- Møllen er heller ikke særlig glad i sedertre, og du kan skremme vekk møllen med denne duften. Du finner denne tresorten i blant annet duftkuler, ringer til kleshengere eller eteriske oljer.
- Frysing tar også knekken på møll og larver. Oppbevarer du klærne på -20°C grader eller kaldere dør både larver og egg. Det anbefales å la det ligge minst to døgn, spesielt hvis det er snakk om store plagg.
- Varmebehandling er et annet alternativ – utsetter du klærne på 60°C grader eller varmere, dør alle stadier av møll. Dette tar minst 3-4 timer.